IZVEŠTAJ O EKOLOŠKOJ AKCIJI SAKUPLJANJA ŽIRA HRASTA LUŽNJAKA U SARADNJI SA EURONET

Discover Serbia, u saradnji sa kompanijom Euronet, sprovela je uspešnu ekološku akciju sakupljanja žira hrasta lužnjaka u Šumskoj upravi Morović. Ova inicijativa, koja se odigrala prvog oktobra, imala je za cilj očuvanje i zaštitu najvrednije vrste tvrdih lišćara u Srbiji, hrasta lužnjaka (Quercus robur).

Tokom akcije, stručna ekipa Discover Serbia, koju su činila četiri inženjera šumarstva, zajedno sa 56 volontera iz kompanije Euronet, posvetila se prikupljanju žira hrasta lužnjaka. Ukupno je sakupljeno impresivnih 1000 kilograma žira, čime je postignut značajan doprinos očuvanju ove važne vrste.

Akcija je sprovedena u Šumskoj uprava „Morović“, gde su volonteri marljivo radili pod vođstvom stručnog tima. Hrast lužnjak je, kao autohtona vrsta, od posebnog značaja za našu prirodnu sredinu. U poslednjih četiri godine, biljka nije imala urod semena, dok je ova godina donela izuzetno veliki urod. Međutim, hladno vreme prouzrokovalo je naglo opadanje semena na zemlju.

Brza reakcija Discover Serbia i angažovanje volontera iz kompanije Euronet, omogućili su uspešno sakupljanje značajne količine žira. Važno je napomenuti da bi, ukoliko se žir ne sakupi u narednih 15 dana, izgubio svoja svojstva.

Ova akcija nije samo doprinela očuvanju prirode, već je i istakla važnost zajedničkog angažovanja kompanija i organizacija civilnog društva u rešavanju ekoloških izazova. Discover Serbia će i dalje nastaviti sa sličnim inicijativama, stvarajući pozitivan uticaj na životnu sredinu i podstičući svest o neophodnosti očuvanja prirode.

Zahvaljujemo se Javnom predužeću Vojvodinašume, koje je podržalo akciju, ugostivši  Discover Serbia tim i volontere kompanije Euronet.

FOTO REPORTAŽA

Osvežite Vašu Poslovnu Svest

Pozivamo sve odgovorne kompanije da se pridruže našem naporu za očuvanje prirode i podrže ekološke akcije koje sprovodimo. Vaša angažovanost može da donese značajne pozitivne promene našem okruženju i planeti kao celini.

    This site is protected by reCAPTCHA and the Google
    Privacy Policy and
    Terms of Service apply.

    Inspirišite Se Ekološkim Pričama i Idejama