EKOLOŠKA AKCIJA KOVILJSKI RIT: OČUVANJE BIORAZNOLIKOSTI I RIBLJIH MRESTILIŠTA

Volonteri GoGreen Team-a, u saradnji sa Specijalnim rezervatom prirode „Koviljsko-petrovaradinski rit“ i podrškom Vojvodinašuma, sproveli su značajnu akciju čišćenja i oslobađanja ribljih mrestilišta u ovom prirodnom bogatstvu. Akcija je održana u subotu, 14. oktobra 2023. godine, okupivši čak 100 volontera, uključujući i međunarodnu podršku iz Mađarske.

OPIS AKCIJE

 • Lokacija: Specijalni rezervat prirode „Koviljsko-petrovaradinski rit“
 • Učesnici: 100 volontera (domaći i iz Mađarske)
 • Podrška: Vojvodinašume SRP „Koviljsko-petrovaradinski rit“

KARAKTERISTIKE LOKACIJE

Koviljsko-petrovaradinski rit je kompleks barsko-močvarnih i šumskih ekosistema koji zauzima 5.895 hektara na jugoistoku Bačke. Sa izuzetnim prirodnim vrednostima, ovaj rezervat je proglašen međunarodno značajnim staništem ptica, međunarodno značajnim područjem biljaka, a takođe se nalazi na spisku vlažnih područja Ramsarske konvencije.

CILJ AKCIJE

Veliko nevreme u julu je prouzrokovalo ozbiljnu štetu u Koviljskom ritu. Vetrolom je oborio stabla i grane, blokirajući tok vode kroz kanale rita. Ovo je posebno uticalo na mrestilišta ribe, zarobljavajući jedinke ribe i ugrožavajući njihov reproduktivni ciklus.

ORGANIZACIJA AKCIJE

Volonteri su bili podeljeni u dve grupe sa radnim vremenom od 11 do 15 časova. Prva grupa bavila se oslobađanjem kanala, spašavanjem zarobljene ribe i omogućavanjem nesmetanog mrešćenja. Druga grupa je radila na čišćenju najugroženijih delova u Koviljskom ritu.

ZNAČAJ AKCIJE

Ova akcija ima dubok ekološki značaj jer doprinosi očuvanju bioraznolikosti, revitalizaciji ribljih staništa i obnavljanju prirodne ravnoteže u rezervatu. Snažna podrška Vojvodinašuma dodatno je omogućila uspešnu realizaciju ove akcije.

ZAKLJUČAK

Ekološka akcija Koviljski rit predstavlja još jedan korak u očuvanju prirode, podizanju svesti o značaju zaštite prirodnih staništa i promociji volonterskog angažovanja u ekološkim inicijativama.

FOTO REPORTAŽA

ZABELEŽENO U MEDIJIMA

Osvežite Vašu Poslovnu Svest

Pozivamo sve odgovorne kompanije da se pridruže našem naporu za očuvanje prirode i podrže ekološke akcije koje sprovodimo. Vaša angažovanost može da donese značajne pozitivne promene našem okruženju i planeti kao celini.

  This site is protected by reCAPTCHA and the Google
  Privacy Policy and
  Terms of Service apply.

  Inspirišite Se Ekološkim Pričama i Idejama