MICROSOFT & DISCOVER SERBIA UREĐENJE ŠKOLSKOG ZELENILA

U utorak 23. maja, od 13-16 časova organizovali smo ekološku akciju ozelenjavanja dvorišta Osnovne škole „Sonja Marinković“ u Zemunu, uz podršku volontera kompanije Microsoft.

Ovo je za njih bio ekološki team building kroz koji su učvrstili i poboljšali odnose unutar svog tima, uz izuzetan rezultat uspostavljanja humanijih uslova za boravak dece u školi.

Ove akcije su izuzetno značajne za zaposlene u kompanijama jer oni kroz ovakav aktivizam usvajaju nove vrednosti, zajedničkim radom podižu ekološku svest a uz to iza sebe ostavljaju mnogo lepšu sliku prostora koje uređuju.

Deci u školama i vrtićima treba pomoći i omogućiti im da imaju bolje i humanije uslove za razvoj.

Svedoci smo urbanog života u kome najmanje vremena posvećujemo onima kojima je pažnja najpotrebnija, a to su deca. Ovim problemom su najviše pogođena deca koja žive u urbanim sredinama. Volonteri su se udružili u želji da menjaju svakodnevno okruženje dece osnovne škole Sonja Marinković, sadnjom 50 stabala Lovor višnje.

Na taj način smo obezbedili:

 • Bolji kvaliteta vazduha u dvorištu škole – drveće zadržava čestice čađi i izduvnih gasova.
 • Stvaranje prijatnijeg okruženja – zelenilo smanjuje buku i poboljšava estetiku prostora.
 • Unapređenje mentalnog zdravlja – boravak u prirodi i okruženju zelenila utiče pozitivno na mentalno zdravlje dece, smanjenje stresa i poboljšanje raspoloženja.
 • Zaklon od saobraćajnica i ulice, privatnost dece i hlad u toplim letnjim danima.
 • Učenje o važnosti očuvanja prirode – sadnja drveća se pokazala kao odlična prilika da se deca edukuju o značaju očuvanja prirode i životne sredine.

Ekološka akcija je sprovedena po sledećoj agendi:

13:00 – Okupljanje u dvorištu OŠ „Sonja Marinković“.
Priprema zemljišta i sadnja koju su vodila stručna lica I volonteri, glavni pomoćnici su bili đaci škole.

Nakon sadnje sertifikovani predavači su održali ekološku radionicu, edukativni program organizovan kroz igru uz interesantne prezentacije.

Ovakav pristup akcijama je pokazao izuzetne rezultate i veliko interesovanje. Deca u standardnim programima obrazovanja nemaju priliku da se neposredno upoznaju sa sadnicama, sadnim materijalom i načinom sadnje. Osim toga, ne govori se dovoljno o značaju šuma, očuvanja životne sredine i ekologije uopšteno.

Nakon akcije sadnje volonteri kompanije Microsoft, stručna lica Discover Serbia, rukovodstvo škole i đaci zajednički su zalili sadnice a đaci su svakoj od sadnica dali ime.

FOTO REPORTAŽA

Osvežite Vašu Poslovnu Svest

Pozivamo sve odgovorne kompanije da se pridruže našem naporu za očuvanje prirode i podrže ekološke akcije koje sprovodimo. Vaša angažovanost može da donese značajne pozitivne promene našem okruženju i planeti kao celini.

  This site is protected by reCAPTCHA and the Google
  Privacy Policy and
  Terms of Service apply.

  Inspirišite Se Ekološkim Pričama i Idejama