AKCIJA UREĐENJA ZVEZDARSKE ŠUME – „PROČISTI PLUĆA GRADA”

Jednodnevna ekološka akcija Discover Serbia na omiljenom izletištu Beograđana.

Ovoga puta Discover Serbia tim je sproveo akciju sa našim partnerom, kompanijom „Sport Time“.

Zvezdarska šuma predstavlja dragoceni prirodni resurs koji nosi veliku važnost i specifičnost. Ova prelepa šuma, smeštena na teritoriji Beograda, igra ključnu ulogu u očuvanju biodiverziteta, pružanju ekosistemskih usluga i prostora za rekreativne aktivnosti građana.

Jedna od ključnih važnosti Zvezdarske šume je njena uloga u očuvanju biodiverziteta.

Zvezdarska šuma

Pored toga, Zvezdarska šuma ima značajnu ulogu u pružanju ekosistemskih usluga. Kao zelena pluća grada, ova šuma doprinosi proizvodnji kiseonika, smanjenju nivoa zagađenja vazduha i regulaciji klimatskih uslova. Takođe, deluje kao prirodni rezervoar vode, igrajući važnu ulogu u regulaciji vodotoka i sprečavanju erozije tla.

Zvezdarska šuma ima i značajnu ulogu u rekreaciji građana. Sa svojim prostranim pešačkim i biciklističkim stazama, sportskim terenima, ova šuma pruža mogućnost za šetnju, trčanje, vožnju bicikla i druge aktivnosti na otvorenom i mirno okruženje za opuštanje, relaksaciju.

Karta biotopa Zvezdarske šume

Pešačke staze

Sve navedene aktivnosti lepše je sprovoditi u šumi u kojoj nema smeća. Iz tog razloga, sproveli smo ekološku akciu čišćenja šireg pojasa Zvezdarske šume.

Akciji je prethodilo stručno obraćanje predstavnika „Gradskog zelenila Beograd“, na čelu sa Jovicom Lovrićem, dipl. ing šumarstva, koji je volonterima dao informacije o značaju Zvezdarske šume, kao i podatke o njenom nastajanju i razvoju kroz sistemsko gazdovanje.

Predsednik Discover Serbia Vladimir Pavlović, dipl. ing šumarstva, nakon uvodne reči, izneo je agendu i plan realizacije.

Akcija je započela podelom cele teritorije Zvezdarske šume na 5 polja. Volonteri su formirali pet timova. Svaki tim je predvođen predstavnikom organizacije Discover Serbia, licenciranim inženjerom šumarstva. Timovi su se međusobno nadmetali u količini otpada sakupljenog na svojoj teritoriji, što je doprinelo atmosferi i podstaklo timsko delovanje i motivaciju među učesnicima.

Akcija čišćenja Zvezdarske šume je bila izuzetno uspešna. Zahvaljujući predanosti i naporima svih učesnika, 386kg otpada je sakupljeno i odstranjeno iz prirodnog staništa. Otpad je pravilno razvrstan u 126 džakova i odložen na odgovarajuća mesta pod nadzorom stručne službe JP Gradsko Zelenilo. Ukupna količina sakupljenog smeća je zauzela površinu od 3,4m³.

Tokom takmičenja, svaka ekipa se istakla svojim trudom i angažovanjem. Nagrađenje su ekipe koje su sakupile najviše smeća i koje su svoj rejon očistile u najkraćem roku. Svi učesnici su pokazali izuzetnu posvećenost i timski rad. Kroz zajednički cilj su se povezali, stvarajući pozitivnu atmosferu.

Ova inicijativa kompanije „Sport Time“ je doprinela očuvanju prirode i pružila vredno iskustvo koje će se odraziti na radnu atmosferu i timsku saradnju unutar kompanije i inspirisati dalje aktivnosti u cilju zaštite životne sredine.

FOTO REPORTAŽA

Osvežite Vašu Poslovnu Svest

Pozivamo sve odgovorne kompanije da se pridruže našem naporu za očuvanje prirode i podrže ekološke akcije koje sprovodimo. Vaša angažovanost može da donese značajne pozitivne promene našem okruženju i planeti kao celini.

    This site is protected by reCAPTCHA and the Google
    Privacy Policy and
    Terms of Service apply.

    Inspirišite Se Ekološkim Pričama i Idejama