„VESELI VRTIĆ“ – PRVA AKCIJA U NOVOM SADU

Organizovali smo veliku akcija sadnje, zabave i novih otkrića za decu predškolske ustanove „Veseli vrtić“ u Novom Sadu.

Posadili smo 20 stabala lovor višnje, čempresa, tuje i bora. Deca su učestvovala u svakom segmentu akcije. Pored sadnje drveća, naši sertifikovani predavači su realizovali i zabavne radionice:

– Šumski bonton – učenje o pravilima ponašanja u prirodi.
– Radionicu „Jesen“ – aktivnosti vezane za jesenje plodove i promene u prirodi.
– „Pogodi ko sam“ – deca su se predstavljala kao različite vrste stabala, učeći o njihovim karakteristikama.
– Štafeta drveća – sportske igrice
– Pravljenje vilenjaka od gline i lišća – deca su kreativno izražavala svoj doživljaj prirode.
– Nauči da posadiš drvo – praktične vežbe u kojima su deca naučila kako da pravilno posade drvo.

Cilj nam je bio da pored stvaranja jednog zdravijeg i lepšeg okruženja, deci prenesemo znanja o značaju ekologije i pošumljavanja, uputimo ih u svet biljaka i njihovog uzgajanja, kao i da im približimo važnost biljnog sveta za čoveka i životinje.

Deca su imala priliku da se neposredno upoznaju sa sadnicama, nauče o sadnim materijalima i načinu sadnje, te su shvatila važnost šuma, očuvanja životne sredine i ekologije uopšte. Svako dete je dobilo po jednu sadnicu koju će, zajedno sa svojim roditeljima, zasaditi i negovati u svojoj bašti ili na terasi.

Svi učesnici, vaspitači i volonteri udruženja Discover Serbia, vratili su se ispunjeni radošću što su svakodnevno okruženje dece učinili lepšim i zdravijim mestom za učenje i odrastanje.

Ova akcija je bila samo jedna od mnogih koje su sprovedene u gradskim vrtićima i školama u okviru naše inicijative „Uredimo za decu“. Udruženje Discover Serbia nastavlja sa organizacijom ekoloških radionica, edukativnih programa kroz igru i praktičnu nastavu, s ciljem da podstakne decu da cene prirodu, aktivno učestvuju u očuvanju životne sredine i grade lepši svet.

FOTO REPORTAŽA

NAJAVA DOGAĐAJA

Prvi vrtić u Novom Sadu u okviru akcije Uredimo za decu, u kome želimo da mališane iz urbanih sredina upoznamo sa značajem prirode, ekologije, šuma, biljnog (i životinjskog) sveta je predškolska ustanova „Veseli vrtić“ na Limanu, u blizini studentskih domova. Akcija će se održati u četvrtak, 22. decembra, u periodu između 10 i 13 časova.

Ekološke radionice i akcije

U okviru akcije volonteri udruženja Discover Serbia organizovaće ekološke radionice i akcije koje obuhvataju:

 1. Šumski bonton ponasanje u prirodi
 2. Jesen
 3. Pogodi ko sam – svako dete se predstavlja kao neka vrsta stabla
 4. Štafeta drveća
 5. Pravljenje Vilenjaka od gline, lišća. Vilenjaci će da čuvaju njihov vrt.
 6. Nauči da posadiš drvo

Stručni kadar u ulozi predavača

Po već ustaljenom običaju, udruženje Discover Serbia – na čelu sa diplomiranim inženjerom šumarstva Vladimirom Pavlovićem i mnogobrojnim stručnim saradnicima – održaće predavanja koja za cilj imaju upoznavanje dece sa značajem sadnje stabala, njihovog gajenja i održavanja.

Ovakav pristup akcijama već je pokazao izuzetne rezultate i veliko zanimanje mališana za nešto posve novo. Naime, deca u standardnim programima obrazovanja nemaju priliku da se neposredno upoznaju sa sadnicama, sadnim materijalom i načinom sadnje. Osim toga, ne govori se dovoljno o značaju šuma, očuvanja čovekove okoline i ekologije uopšteno.

Kako mi to radimo?

Pored ekoloških radionica, edukativnih programa organizovanih kroz igru, udruženje Discover Serbia u svakoj prilici organizuje praktičnu nastavu i pokazne vežbe. Ovoga puta, u dvorištu „Veselog vrtića“ posadićemo 20 sadnica lovor višnje, čempresa, tuje i bora. Naravno, u sadnji koju će da vode stručna lica, glavni pomoćnici biće mališani – polaznici ustanove „Veseli vrtić“.

Takođe, deci će da budu podeljene sadnice na poklon, a ona će ih zajedno sa svojim roditeljima zasaditi u dvorištima porodičnih domova ili parkovima u blizini stambenih zgrada.

Savremena tehnika koju koristimo u ovakvim prilikama – veliki TV sa ozvučenjem, kvalitetne video i audio prezentacije, dodatna su ispomoć predavačima i zabava za decu. Na taj način, mališani su u mogućnosti da sagledaju sve ekološke značaje iz različitih situacija. Za njih je to od velikog značaja, jer vizuelni prikaz i pregled aktivnosti, deci ostaje duboko urezano u pamćenje. A takav način prezentacije njima je interesantniji, privlačniji, više im zadržava pažnju nego samo priča.

Osvežite Vašu Poslovnu Svest

Pozivamo sve odgovorne kompanije da se pridruže našem naporu za očuvanje prirode i podrže ekološke akcije koje sprovodimo. Vaša angažovanost može da donese značajne pozitivne promene našem okruženju i planeti kao celini.

  This site is protected by reCAPTCHA and the Google
  Privacy Policy and
  Terms of Service apply.

  Inspirišite Se Ekološkim Pričama i Idejama