OBEDSKA BARA – FAMILY DAY – FORMIRANJE MOBILIJARA ZA DECU – ČIŠĆENJE VLAŽNIH STANIŠTA SA GOGREEN TEAM

Već uobičajene aktivnosti pod radnim nazivom „Ekološka akcija“, prvog vikenda novembra sprovele su se na Obedskoj bari. Iako vreme nije bilo naklonjeno učesnicima, postignuti rezultati su vredni svake pažnje. Ovoga puta, okupilo se oko 150 volontera, mnogi od njih sa svojim podmlatkom, kojima je ova akcija u osnovi i bila namenjena.

Šta se radilo na Obedskoj bari?

Fokus ove ekološke akcije bio je izgradnja igrališta za decu, ali ne običnog koje može da se nađe na svakom mestu, već posebnog – za decu sa posebnim potrebama. Naravno, nove terene mogu da koriste i sva ostala deca, koja su ovoga puta aktivno učestvovala u izgradnji i naročito „testiranju“ izvedenih radova.

Planom i programom predviđeno je da se u oblasti Obedske bare osim gradnje eko-parka, odnosno igrališta u potpunosti izgrađenog od prirodnih materijala, volonteri pozabave i uređenjem okoline. Naime, svaka fizička aktivnost mališana je prijatnija i zdravija u ekološki prihvatljivoj sredini, tako da je ovom prilikom organizovana sadnja cveća, u skladu sa stanišnim uslovima ove lokacija.

Volonter Mina Tmušić

Ekologija i čista voda čine celinu

Obedska bara je, kako joj i samo ime kaže, poznata i po vodenim površinama, koje se prirodnim putem pune. U ovom trenutku su na jako niskom nivou vodostaja, pa je uigrani tim Discover Serbia sa specijalizovanim plovilima plitkog gaza bio idealan za rešavanje tekućih problema bare i priobalja.

Za transport volontera prilikom prikupljanja otpada, korišćena su ekološka prevozna sredstva – čamci iz ekološke flote organizacije Discover Serbia, čije formiranje su pomogle kompanije Coca-Cola i Epson.

Roditelji će sada moći da dovode svoje mališane, koji će u novoformiranom parku, očišćenom priobalju i vodama, moći bezbrižno da se igraju i razvijaju toliko neophodnu motoriku. Podsetimo, današnji naraštaji su vezani za zatvoren prostor, posvećeni mobilnim uređajima i internetu, pa se malo njih bavi neophodnim fizičkim aktivnostima. Sada je i to omogućeno, na čistom vazduhu i u savršenom okruženju.

Da bi se snalaženje u celom području Obedske bare olakšalo i pojednostavilo, volonteri asocijacije Discover Serbia su učestvovali u izradi  tabli, koje posetioce usmeravaju u željenom pravcu i nagoveštavaju im sa čime mogu da se susretnu, na šta da obrate pažnju i slično.

Čamac iz eko flote Discover Serbia

Ekološki pristup vožnji po vodi podrazumeva pogon veslima

Dosadašnji rezultati eko-tima

Discover Serbia je udruženje pod rukovodstvom diplomiranog inženjera šumarstva, Vladimira Pavlovića. Dakle, „čoveka od struke“, koji jako dobro zna šta prirodi treba i šta mora da se uradi kako bi se ona održala u izvornom obliku i pružila korisnicima sve ono što im je neophodno za kvalitetan život. Dakle, ovde govorimo o čistoj vodi i nezagađenom vazduhu, zdravom i plodnom zemljištu kao i o obilju flore i faune.

Jedna od aktivnosti društva je pozivanje i okupljanje društveno odgovornih kompanija da se priključe ekološkim delatnostima Discover Serbia, i svojim učešćem doprinesu unapređenju ekološke svesti svih stanovnika naše prelepe zemlje. Imamo samo nju, pa je s toga vredno pozabaviti se njenim „zdravljem“.

Brojne akcije sprovedene u proteklom periodu dovele su do rezultata kojima se vredi pohvaliti: akcije „Očistimo reke Srbije“, „Uredimo za decu“ ili „Pošumimo Srbiju“, rezultovale su sa više od 18 hiljada posađenih mladica raznih vrsta drveća, prikupljeno je i adekvatno odloženo više od 30 tona otpada i drugo.

Dipl. ing šumarstva Vladimir Pavlović

Obedska bara – gde je i šta nudi

Podsetimo se malo o ovom prirodnom bio diverzitetu, njegovoj lokaciji i onim što on u osnovi nudi. To nam je pojasnila Ivana Lozjanin, samostalni referent za zaštitu životne sredine na području Srema i zaštićenih područja koja su pod upravom preduzeća „Vojvodina šume“.

Ona nam je ovom prilikom naglasila da je Obredska bara područje koje se prostire u jugoistočnom delu Srema na površini od 9.820 hektara, sa izuzetno dugom tradicijom očuvanja prirode.

Istorija ovog lokaliteta je jako duga, i datira još od 1874. godine, i to kao drugo zaštićeno područje u Sremu. Južna granica rezervata Obedska bara je reka Sava, a sam rezervat je splet različitih eko-sistemskih celina. Tačnije, njih tri: kupinske grede, kupinski kut i obeške širine, koja se proteže preko grabovačko-vitevačkog ostrva.

Temeljne vrednosti rezervata su različite eko sistemske prilike koje predstavljaju izuzetno bogatstvo bio diverziteta, kako biljnog tako i životinjskog. U Obedskoj bari mogu da se nađu bogati sistemi šuma, močvara, vlažnih livada i barskih eko sistema.

Karakteristike rezervata

Svakako treba pomenuti da je Obedska bara napušteni meandar reke Save, dugačak 13,5 km. Zato je logično da je ovo plavno područje prirodna retenzija za prečišćavanje voda prilikom visokih vodostaja, i to na površini od 12 hiljada hektara. U takvim situacijama, sve bare i močvare se pune svežom vodom, i to je ključni faktor koji unosi život u ovaj rezervat.

Ako posmatramo stabla, odnosno šumu, ona pokriva oko 70 odsto površine rezervata. Tu možemo da sretnemo hrast lužnjak, stabla jasena, a tu su još vrba, topola i srodne vrste drveća.

Osim šuma, Obedska bara je poznata kao ornitološki rezervat, što znači da obiluje različitim vrstama ptica. U doba Austrougarske monarhije, ovo je bilo lovište u kome su se lovile barske ptice. Tada je naročito popularna bila izrada kapa i šešira ukrašenih perjem barskih ptica.

Velika popularnost te vrste „sporta“, navela je tadašnju vlastelu na razmišljanje da to područje stavi pod zaštitu, jer je pretila opasnost da se kompletno stanište ptica istrebi i da njih više nema na području Obedske bare. To sa ekološkog gledišta nikako nije dobro, pa je donet zakon kojim se Obedska bara stavlja pod zaštitu države.

Šta se danas dešava?

Vitalni projekti revitalizacije i sanacije trenutnog stanja trenutno su najaktuelniji na području Obedske bare. Ona je, podsetimo, zaštićena kao izuzetno značajno vlažno stanište. Aktuelne klimatske promene ne idu na ruku prirodnom održanju stanja ove lokacije, tako da su neophodne ekološke akcije, koje će Obedsku baru da održe u njenom izvornom obliku.

Blizina velikih gradova čini Obedsku baru idealnim izletištem eko turizma – od Beograda je udaljena samo 40 kilometara.

Razvoj eko turizma na ovom području datira s početka 21. veka, od kada se posebna pažnja posvetila izgradnji parka za posetioce.

Te aktivnosti su obuhvatale radove na stazama za šetnju, kompleksu šumskih koliba, vidikovcima za posmatranje ptica, stazama za vožnju bicikala, zatim popularizaciji rekreativnog ribolova, vožnje čamcima na vesla (ekološka flota), i drugih zanimljivih sadržaja, koji ovo mesto čine idealnim za porodični odmor, naročiti sada kada je izgrađen poligon za decu.

ŠTA KAŽU NAJMLAĐI

Mladi naraštaj je – najjednostavnije rečeno, oduševljen sa novim sadržajem. Deca su iskoristila priliku da temeljno testiraju sve što su roditelji i njihovi istomišljenici tog dana izgradili. A to znači da su se igrali na otvorenoj površini, družili i razmenjivali mišljenja.

Iskoristili su sve opcije koje novosagrađeni poligoni nude, tako da su se mališani jako lepo proveli i izrazili želju da se uskoro ponovo vrate na Obedsku baru.

Deca su uzela aktivno učešće u izgradnji poligona, pomažući svojim roditeljima, u skladu sa njihovim mogućnostima. Svakako, čitava akcija im se jako dopala, pa su mnogi od njih poželeli da učestvuju u sličnim multidisciplinarnim manifestacijama. One su, naravno, u planu, baš kao i nove team building manifestacije.

FOTO REPORTAŽA

KRATAK FILM O AKCIJI

ZABELEŽENO U MEDIJIMA

Osvežite Vašu Poslovnu Svest

Pozivamo sve odgovorne kompanije da se pridruže našem naporu za očuvanje prirode i podrže ekološke akcije koje sprovodimo. Vaša angažovanost može da donese značajne pozitivne promene našem okruženju i planeti kao celini.

    This site is protected by reCAPTCHA and the Google
    Privacy Policy and
    Terms of Service apply.

    Inspirišite Se Ekološkim Pričama i Idejama