AKCIJA „ZASADI BOR ZA LEPŠI ZLATIBOR”

Organizacija Discover Serbia je inicirala akciju pošumljavanja naše najposećenije planine, Zlatibor. Akcija je trajala dve dana, više od 100 volontera je posadilo neverovatnih 10 000 sadnica Crnog bora.

Akcija pošumljavanja je sprovedena 15. i 16. aprila 2023. godine, u podnožju skijališta Tornik. Tim inženjera i doktora šumarstva detaljno je analizirao teren kako bi se odredila optimalna lokacija za sadnju. Na osnovu njihovih preporuka, odabran je sadni materijal, kao glavna vrsta izabran je Crni bor (Pinus nigra). Crni bor je autohtona vrsta koja se dobro prilagođava zemljištu i klimatskim uslovima na Zlatiboru.

Akcija je dobila veliku podršku nekoliko IT kompanija, i više od 100 zaposlenih je odlučilo da se pridruži. Svi učesnici su bili obučeni pravilnoj tehnici sadnje kako bi se osiguralo da sadnice budu pravilno postavljene i imaju optimalne uslove za rast.

Pored same sadnje sadnica, važan deo ove akcije je bila edukacija učesnika o značaju šuma i njihovoj ulozi u održavanju ekosistema. Predsednik udruženja Discover Serbia, Vladimir Pavlović, je održao radionicu i govorio učesnicima o procesu pošumljavanja, brizi o novoposađenim sadnicama kao i dugoročnom očuvanju šuma. Edukacija je pružila zaposlenima IT kompanija priliku da se povežu sa prirodom i steknu svest o svom doprinosu zaštiti životne sredine.

Vladimir Pavlović, diplomirani inženjer šumarstva

Ova akcija je prva faza inicijative „Posadi bor za lepši Zlatibor”, čiji je cilj obnavljanje šumskog ekosistema, stvaranje prijatnog okruženje za posetioce i turiste, motivisanje građana, lokalnih organizacija i preduzeća da se uključe u pošumljavanje, i promovisanje održivosti i zaštite prirode, kao ključnog faktora razvoja Zlatibora. Pošumljavanje doprinosi očuvanju biodiverziteta, sprečava eroziju zemljišta, smanjuje rizik od klizišta i poplava i poboljšava kvalitet vazduha.

UTISCI VOLONTERA

Volonteri su izrazili veliko zadovoljstvo učešćem i postignutim rezultatima. Volonterka Mina Muzdalo je izjavila:

Divan je osećaj biti deo ovako velike akcije. Osim što smo uradili veliku stvar za prirodu i za zajednicu, važna je i poruka koju šaljemo kroz sadnju 10.000 sadnica, kada bi svako od nas posadio po jedno drvo živeli bi u mnogo lepšem svetu. Radujem se novim akcijama i pozivam sve kompanije da organizuju akcije sadnje sa svojim zaposlenima.

Tamara Janković, volonterka:

Često sam deo ovakvih akcija i veoma sam srećna da vidim kako broj volontera raste iz akcije u akciju. To znači da se ljudi osvešćuju i da im je preko potreban taj boravak u prirodi i van ekrana. Uz sjajan timski rad i druženje uspeli smo da posadimo 10.000 sadnica, svi smo veoma ponosni i jedva cekamo da vidimo kako će sve to da izgleda. Pozivam i ostale kompanije da se pridruže i pokrenu ekološke akcije ako nisu do sada.

Izjave volonterki odražavaju zadovoljstvo i inspiraciju koju je akcija pošumljavanja na planini Zlatibor donela učesnicima. Njihov entuzijazam u vezi s učešćem u ovoj velikoj akciji naglašava značaj angažovanja pojedinaca i zajednice u očuvanju prirode.

Predsednik udruženja Discover Serbia, Vladimir Pavlović, ističe da su sve ekološke akcije ovog udruženja multisadržajne i da, pored ekološke akcije, kao obavezne segmente sadrže promotivne aktivnosti i edukaciju aktera i posmatrača događaja. On navodi da je ovo prva faza programa i najavljuje nastavak događaja u septembru i oktobru, i poziva društveno odgovorne kompanije i pojedince da se priključe akcijama. Uzimajući u obzir veličinu tima i dostupno vreme, postignut je impresivan rezultat sadnjom 10.000 sadnica Crnog bora.

Kroz ovu inicijativu, želimo da podignemo svest o važnosti šuma, njihovoj ulozi u zaštiti prirode i stvaranju održivog okruženja.

Uz podršku svih zainteresovanih strana, verujemo da će inicijativa „Posadi bor za lepši Zlatibor” imati dugoročni pozitivan uticaj na zaštitu prirode, očuvanje biodiverziteta i unapređenje životne sredine. Pozivamo sve građane, organizacije i preduzeća da se pridruže ovoj inicijativi i da zajedno doprinesemo lepšem i održivijem Zlatiboru.

FOTO REPORTAŽA

KRATAK FILM O AKCIJI

ZABELEŽENO U MEDIJIMA

Osvežite Vašu Poslovnu Svest

Pozivamo sve odgovorne kompanije da se pridruže našem naporu za očuvanje prirode i podrže ekološke akcije koje sprovodimo. Vaša angažovanost može da donese značajne pozitivne promene našem okruženju i planeti kao celini.

    This site is protected by reCAPTCHA and the Google
    Privacy Policy and
    Terms of Service apply.

    Inspirišite Se Ekološkim Pričama i Idejama