Vrtić Guliver – okončana 1. decembarska akcija

Vladimir Pavlović

Vladimir Pavlović

Osnivač Discovera

KIZA0360

Niti krijemo, niti možemo da sakrijemo da je inicijativa “Uredi za decu” jedna od naših najomiljenijih akcija. Drugog dana decembra, na programu je bio vrtić Guliver u samom srcu Beograda – na opštini Vračar.

Rešenje osnovnog problema za vrtić Guliver

Problem sa kojim se sreće većina vrtića u srcu grada, pa i Gulivera, je izloženost dece pogledima prolaznika, dok se igraju na otvorenom, u dvorištu vrtića.

U većini slučajeva, mališani su od ulice odvojeni samo gvozdenim ogradama, tako da nije problem posmatrati ih, pratiti njihove navike i šta sve rade. A u savremeno doba to može da bude prilično opasno.

To je, ujedno, i jedan od problema koji se trudimo da rešimo tako što ćemo da obezbedimo sadnju brzorastućih sadnica uz samu ogradu vrtića, koja će i fizički da odvoji mališane od slučajnih (ili namernih) prolaznika. Za ovu priliku odavrali smo zimzeleno rastinje – tuje.

Njih je za ovu priliku obezbedio tim Discover Serbia na čelu sa diplomiranim inženjerom šumarstva Vladimirom Pavlovićem, u saradnji sa volonterima Green Team-a.

Sadnjom tuja, njih sedam, pokrivena je značajna površina ograde čime je obezbeđeno diskretnije i prikladnije okruženje za decu koja će sada da budu zaštićena od pogleda. Samim tim, uvećana je i njihov a bezbednost u predškolskoj ustanovi Guliver.

Naročito smo ponosni na činjenicu da je EPSON Srbija prepoznao značaj akcije, i svesrdno je potpomogao. Ova kompanije je, inače, naš stalni partner i na drugim projektima, tako da je saradnja već uigrana i teče na obostrano zadovoljstvo, bez ikakvih problema.

Tehnička unapređenja

Zahvaljujući podršci lokalne kancelarije Evropske Unije u Srbiji, tim Discover Serbia sada je u mogućnosti da održava znatno kvalitetnije radionice sa pratećim predavanjima.

Naime, nabavljen je kvalitetan TV velike dijagonale ekrana, sa stalkom i zvučnicima, čime su prezentaciju olakšane a učesnici mogu da ih prate jasnije, glasnije i sa puno više pažnje.

Ovo je bio prvi put da koristimo novu tehniku, koja će nam u buduće značajno pomoći da zamišljene i planirane akcije realizujemo na još višem nivou. Ali, ni tu nije kraj. Planiramo još mnog toga – za sada neka to ostane malo iznenađenje.

Deca kao aktivni učesnici akcije

Jedan od ciljeva Discover Serbia je da u svaku organizovanu akciju uključi mališane. Razlog za to je želja da se oni i u praksi edukuju o značaju pošumljavanja, očuvanja čovekove okoline i drugih tema direktno vezanih za ekologiju.

Tu im je od pomoći, svakako, bio diplomirani inženjer šumarstva, Vladimir Pavlović, koji je osim predavanja iskoristio priliku da deci po već ustaljenoj tradiciji pokloni po jednu sadnicu.

Takođe po tradiciji, mališani će te sadnice da zasade u svojim dvorištima, uz porodičnu kuću ili u parkovima pored zgrada u kojima žive.

Mali ekolozi su dobili sadnice smrče, belog bora i jele. Namera nam je da u dogledno vreme krenemo u obilazak polaznika naših akcija, i vidimo kako napreduju sadnice koje su oni zasadili uz pomoć svojih roditelja.

Nega i briga oko zasada je poverena deci, koja će i na taj način da razviju svest o odgovornosti, radnim navikama i drugim važnim segmentima edukativnog programa koji pripremamo za njih.

Šta dalje?

Za desetak dana, tačnije 12. decembra, predviđena je još jedna akcija na Opštini Vračar. Konkretno, naš domaćin tada će da bude vrtić “Mića i Aćim”.

Akciju u toj predškoskoj ustanoviu ćemo da realizujemo sa Mladim Nomadima, ponovo uz podršku kancelarije Evropske Unije u Srbiji.

Dipl. Ing. Vladimir Pavlović sa saradnicima

Termini za održavanje obe akcije su isti – početak je zakazan za 10 časova, a kraj u 13 časova. Jako smo zadovoljni što sun as vremenski uslovi ovoga puta poslužili, I što je vreme za početak decembra bilo prilično prijatno, sa puno sunca I sa relativno visokom temperaturom.

Tako su svi učesnici imali prilike da prisustvuju jednoj divnoj i humanoj akciji osećajući se lepo, opušteno i orno za rad. Naročito smo ponosni na to što su deca bila oduševljena samim tokom akcije i što su zajedno sa mentorima učestvovali u sadnji stabala. Kako je sve izgledalo, pogledajte u video snimku:

NAJAVA AKCIJE:

Ekološka akcija u vrtiću „Guliver“ – 02.12.2022.

U okviru inicijative „Uredi za decu“, Discover Serbia i Green Team nastavljaju sa akcijama.

Vrtići u kojima ćemo tokom decembra da sprovedemo ekološke akcije imaju sličan problem, a to je da imaju veliku otvorenu površinu ka ulici na kojoj nema sadnica. Deca su, tako, izložena pogledima prolaznika, buci koja dopire sa ulice i drugim nepoželjnim uticajima.

Zbog toga je neophodno obezbediti diskretnije i prikladnije okruženje koje će doprineti uvećanju bezbednosti dece u tim vrtićima.

U vrtiću „Guliver“ akcija je zakazana za petak, 2. decembar 2022. i u tom vrtiću ćemo da sadimo devet sadnica tuje. Volonteri će da iskopaju i pripreme rupe za sadnju, a potom će zajedno sa decom posaditi pripremljene sadnice.

Osim sadnje, predviđeno je održavanje ekološke radionice, ekološka obuka i podela sadnica smrče, crnog bora i jele svakom detetu.

Ovoga puta, volonteri koji budu deo akcije će uz asistenciju stručnog tima Discover Serbia da podele sadnice deci – kao poklon.

Za svaki od događaja je predviđena izrada promo filma.

Takođe, biće angažovani profesionalni fotografi, i za razliku od prethodne akcije, Discover Serbia će obezbediti televizor na kome će tokom čitavog trajanja akcije biti puštani promo filmovi vezani za pošumljavanje.

U oba slučaja, akcija počinje u 10 časova pre podne i traje do 13 časova. Za volontere je organizovan prevoz.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Discover Serbia koristi kolačiće kako bi ti obezbedio najbolje korisničko iskustvo. Saznaj više.