Veseli vrtić – prva akcija u Novom Sadu

Prvo druženje sa novosadskim predškolcima proteklo je u savršenoj atmosferi.
Vladimir Pavlović

Vladimir Pavlović

Osnivač Discovera

video-logo

Prvo druženje sa novosadskim predškolcima proteklo je u savršenoj atmosferi, tako da ćemo u kalendar programa „Uradi za decu“ svakako uvrstiti još mesta kao što je to „Veseli vrtić“.

Ovoga puta, kao što je to uobičajeno, mališanima sa Limana pričali smo o značaju ekologije i pošumljavanja, edukovali ih o sadnicama i načinu njihovog gajenja, baš kao i o značaju biljnog sveta za čoveka i njegovu okolinu.

Akcija je po planu i programu trajala tri sata, a svi prisutni mališani su bili toliko zaokupljeni programom da im je vreme naprosto proletelo. Deo akcije koji je privukao najviše pažnje, bio je ekološki bonton, jer je to segment edukacije koji nije toliko poznat i zastupljen u opštem obrazovnom programu.

Način na koji su naši sertifikovani predavači upoznali decu sa ekologijom, njenim značajem i problemima, očigledno je zainteresovao mlade naraštaje.

Tokom akcije, u „Veselom vrtiću“ smo zasadili 20 stabala različitih vrsta drveća, i – naravno – svakom detetu poklonili po jednu sadnicu. Deca će ih, zajedno sa svojim roditeljima, zasaditi i negovati u svojoj bašti: bila ona u okviru porodične kuće ili u obližnjem parku, zelenoj površini ili bilo kojoj drugoj adekvatnoj lokaciji.

 

NAJAVA

Prvi vrtić u Novom Sadu u okviru akcije Uredi za decu, u kome želimo mališane iz urbanih sredina da upoznamo sa značajem prirode, ekologije, šuma, biljnog (i životinjskog) sveta je predškolska ustanova „Veseli vrtić“ na Limanu, u blizini studentskih domova. Akcija će se održati u četvrtak, 22. decembra, u periodu između 10 i 13 časova.

Ekološke radionice i akcije

U okviru akcije volonteri udruženja Discover Serbia organizovaće ekološke radionice i akcije koje obuhvataju:

  1. Šumski bonton ponasanje u prirodi
  2. Jesen
  3. Pogodi ko sam – svako dete se predstavlja kao neka vrsta stabla
  4. Štafeta drveća
  5. Pravljenje Vilenjaka od gline, lišća. Vilenjaci će da čuvaju njihov vrt
  6. Nauči da posadiš drvo

Stručni kadar u ulozi predavača

Po već ustaljenom običaju, udruženje Discover Serbia – na čelu sa diplomiranim inženjerom šumarstva Vladimirom Pavlovićem i mnogobrojnim stručnim saradnicima – održaće predavanja koja za cilj imaju upoznavanje dece sa značajem sadnje stabala, njihovog gajenja i održavanja.

Dipl. ing. šumarstva, Vladimir Pavlović jedan je od predavača akcije Uredi za decu

Ovakav pristup akcijama već je pokazao izuzetne rezultate i veliko zanimanje mališana za nešto posve novo. Naime, deca u standardnim programima obrazovanja nemaju priliku da se neposredno upoznaju sa sadnicama, sadnim materijalom i načinom sadnje. Osim toga, ne govori se dovoljno o značaju šuma, očuvanja čovekove okoline i ekologije uopšteno.

Kako mi to radimo?

Pored ekoloških radionica, edukativnih programa organizovanih kroz igru, udruženje Discover Serbia u svakoj prilici organizuje praktičnu nastavu i pokazne vežbe. Ovoga puta, u dvorištu „Veselog vrtića“ posadićemo 20 sadnica lovor višnje, čempresa, tuje i bora. Naravno, u sadnji koju će da vode stručna lica, glavni pomoćnici biće mališani – polaznici ustanove „Veseli vrtić“.

Takođe, deci će da budu podeljene sadnice na poklon, a ona će ih zajedno sa svojim roditeljima zasaditi u dvorištima porodičnih domova ili parkovima u blizini stambenih zgrada.

Savremena tehnika koju koristimo u ovakvim prilikama – veliki TV sa ozvučenjem, kvalitetne video i audio prezentacije, dodatna su ispomoć predavačima i zabava za decu. Na taj način, mališani su u mogućnosti da sagledaju sve ekološke značaje iz različitih situacija. Za njih je to od velikog značaja, jer vizuelni prikaz i pregled aktivnosti, deci ostaje duboko urezano u pamćenje. A takav način prezentacije njima je interesantniji, privlačniji, više im zadržava pažnju nego samo priča.

Ovo jeste prva aktivnost u Novom Sadu, ali ne i poslednja. Kako je to izgledalo ne nekim od prethodnih akcija sprovedenih u Beogradu, možete da pogledate OVDE.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Discover Serbia koristi kolačiće kako bi ti obezbedio najbolje korisničko iskustvo. Saznaj više.