Play Festival – 1. rezultati savršeni

Vladimir Pavlović

Vladimir Pavlović

Osnivač Discovera

Play-10

Manifestacija Play je organizovana u samom srcu Beograda, tačnije na Čuburskom parku. Organizaciju su potpomogli Gradska opština Vračar i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, koje je bilo i glavni pokrovitelj događaja.

Aktivnosti koje su privukle učesnike

Mnogobrojne aktivnosti, za koje su učesnici naveli da su bile izuzetno zabavne i inovativne, glavni su razlog zbog koga je postignut ovoliki uspeh. Naši stručnjaci su, očigledno, jako dobro organizovali čitav događaj i prilagodili ga starosnoj dobi cilje grupe (od 4 do 18 godina).

Ono što je za akcije ovog tipa od velikog značaja jeste da su roditelji uvek uz decu, da vide šta ona rade ali i da prikupe potrebna znanja kako da se ophode sa svojom decom u budućnosti i na koji način da ih naimiraju i zainteresuju za nauku, tehniku i druge edukativne segmente.

Koliko je manifestacija bila uspešna, dovoljno ilustruje podatak da smo morali da uvećamo broj radionica tokom dana, da učesnike podelimo u grupe koje su se konstantno smenjivale od jedne pozicije do druge.

Činjenica na koju smo naročito ponosni jeste da je ovo bila prava naučna manifestacija za decu, u kojoj su oni uživali potpuno besplatni. Centralna pažnja aktivnosti je bila usmerena ka robotici i programiranju, što je za sve učesnike bilo jako zanimljivo i privlačno.

Naši stalni saradnici iz Dečijeg Inovativnog Centra su nam nesebično pomogli da cela manifestacija protekne u najboljoj mogućoj atmosferi.

Učesnici manifestacije su imali priliku da se upoznaju i sa osnovama robotike, programiranja i elektronike, koje su im omogućile da “ožive” robote i njima upravljaju.

Svetla budućnost Play Festivala

Ipak, nije se sve zasnivalo samo na pomenutim temama. Cilj nam je da kroz igru i zabavu deci predstavimo što je moguće više različitih aktivnosti i da ih zainteresujemo za teme koje u nekom period vremena mogu da im budu od velikog značaja.

Akcije su osmišljene tako da privuku i okupe što je moguće više dece, u čemu smo uspeli iznad svakih očekivanja, tako da je očigledna potreba da se ova manifestacija transformiše u tradicionalne aktivnosti tokom letnjeg perioda. Naravno da ćemo dati sve od sebe da to ostvarimo, kao i mnogo toga pre.

Jedna od zamisli jeste da ovu manifestaciju pretvori u tradiciju koja će obogatiti turističku ponudu Srbije i koja će u dolazećem vremenu da privlači sve više i više posetilaca ne samo iz unutrašnjosti naše zemlje, već i iz inostranstva.

Dalje, činjenice na kojima smo posvetili posebnu pažnju su edukativne aktivnosti. Naime, detaljnim analizom situacije i stanja u okruženju, došli smo do zaključka da nedostaje manifestacija ovoga tipa, naročito tokom letnjeg perioda.

Da je tako, naglasili su i roditelji koji su tokom dva dana održavanja manifestacije dovodili decu na naše radionice. Ono što im se naročito dopalo je to što su imali prilike da deci priušte detaljno upoznavanje ne samo sa naukom, već i sa kulturom, muzikom, glumom…

Specijalno za ovu priliku, pripremljene su aktivnosti kao što su to:

  • Pozorišna predstava “Alhemičar”
  • Koncert na kome deca pevaju za svoje roditelje
  • Kreativna radionica “Igrom do znanja”
  • Sportki miks, posebno osmišljno takmičenje za decu
  • Ekološka radionica sadnje drveća
  • Predstava “Mala balerina”
  • Radionica “Zelembaći Pametnjakovići”

Zaključak

Praksa je pokazala da ovakve akcije ne prijaju samo deci, već i njihovim roditeljima. Način savremenog življenja sve nas zajedno je odvojio od prirode, druženja, skoro svih vrsta socijanog života i zabave, tako da se aktivnosti na otvorenom sve manje praktikuju.

Play Festival je, očigledno, idealno prilika za vraćanju tradicionalnim vrednostima, unapređujući znanje, fizička i mentalnu aktivnost. A to su upravo “detalji” koji svima nama nedostaju – naročito najmlađima.

Zo je sasvim dovoljan razlog da ovu i slične akcije transformišemo u tradicionalne, sa još većim brojem učesnika. Discover Serbia i njen direktor – diplomirani ineženjer šumarstva Vladimir Pavlović, koriste svaku priliku da učesnike akcija upoznaju sa ekološkim aspektima, poduče ih značaju pošumljavanja, načinu na koje se sade sadnice, ali  svakom od učesnika na kraju doniraju po jednu stablo koje oni kasnije samostalno sade u svojim dvorištima ili obližnjim parkovima.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Discover Serbia koristi kolačiće kako bi ti obezbedio najbolje korisničko iskustvo. Saznaj više.