Ekološki planetarijum – nova akcija 2022. godine

Vladimir Pavlović

Vladimir Pavlović

Osnivač Discovera

Ada-4

Detalj koji je podjednako iznenadio i obradovao obe strane je činjenica da se zbog ogromnog interesovanja manifestacija „Ekološki planetarijum“ održala čak dva dana u kontinuitetu, a prva lokacija bila je Ada Ciganlija.

Ovim projektom je obavljena promocija na nacionalnom nivou, a rezultat je značajno podignuta ekološka svest kod dece i omladine. Održivost životne sredine predstavlja balans mnogobrojnih segmenata koji direktno ili indirektno imaju uticaj na kvalitet života o očuvanje životne sredine.

Ovim projektom smo unapredili i obogatili aktivnosti na polju zaštite životne sredine, podigli svest maldih ljudi ali i uspeli da postignemo značajne rezultate na polju edukacije I obrazovanja svih učesnika.

Kako se ispostavilo, tematika koja je dominirala ovom akcijom privlači veliku pažnju učesnika, ali nudi i mogućnost nadogradnje novim sadržajima. Upravo iz tog razloga, želja nam je da ova manifestacija postane deo tradicije ne samo Beograda, već i čitave zemlje.

Događaji na akciji Ekološki Planetarijum

Ovu manifestaciju su obeležile mnogobrojne aktivnosti, za koje su učesnici naveli da su bile izuzetno zabavne i inovativne. Na njima su “glavnu ulogu” imala deca starosne dobi od četiri do 18 godina, zajedno sa roditeljima.

Zbog velikog intersovanja organizacija programa je morala da se prilagodi izuzetno prijatnim okolnostima, tako da su deca podeljene u više grupa sa po 20 učesnika u svakom od predviđenih i vanrednih termina.

Dipl. Ing. Vladimir Pavlović deli deci sadnice i podučava ih o njihovom značaju

Činjenica na koju smo naročito ponosni jeste da je ovo bila prava naučna manifestacija za decu, u kojoj su oni uživali uz mnoštvo besplatnih sadržaja. Centralna pažnja aktivnosti je bila usmerena ka ekologiji, pošumljavanju i edukaciji dece o značaju šuma.

Deca su se, tom prilikom, susrela sa edukativnim pristupom ekologiji, jer su sva dešavanja održana na otvorenom, pod budnim okom stručnjaka i saradnika udruženja Discover Serbia.

Diplomirani inženjer šumarstva, Vladimir Pavlović sa svojim saradnicima, decu je detaljno upoznao sa vrstama drveća koje se sade u gradskim uslovima, njihovom značaju za kvalitet vazduha, očuvanje biljnih vrsta i ptica.

Diplomirani inženjer šumarstva, Vladimir Pavlović, podučava decu o značaju šuma

Ono što je bilo u vrhu prioriteta ove akcije jeste pokazna vežba u kojoj su se mališani upoznali sa procesom sadnje i gajenja sadnica. Po već ustaljenoj praksi, iskusni inženjer Vladimir Pavlović je polaznicima ove akcije na kraju podelio po jednu mladicu koju su deca ponela sa sobom i posadila ih u svom dvorištu.

To će za njih da bude izuzetno značajna uspomena na nešto što su naučili i zauvek zapamtili, što će od njih načiniti odgovorne mlade ljude sposobne da ekološku svest kasnije prenose drugima. Pa i svojim roditeljima.

Dopunske aktivnosti

Učesnici manifestacije su imali priliku da se upoznaju i sa robotikom, programiranjem i osnovama elektronike, koja im je omogućila da “ožive” robote i da njima upravljaju. Tu nam je veliku podršku dao Dečiji Inovacioni Centar.

Navedena dešavanja nisu bila sve što je mališanima i njihovim roditeljima ponuđeno u okvitu “Ekološkog planetarijuma”. Osim navedenih programa, učesnici su uživali u dodatnim aktivnostima.

One su osmišljene tako da privuku i okupe što je moguće više dece, u čemu smo uspeli iznad svakih očekivanja, tako da je očigledna potreba da se ova manifestacija transformiše u tradicionalne aktivnosti tokom letnjeg perioda. Naravno da ćemo dati sve od sebe da to ostvarimo, kao i mnogo toga pre.

Dalje, činjenice na kojima smo posvetili posebnu pažnju su edukativne aktivnosti. Naime, detaljnim analizom situacije i stanja u okruženju, došli smo do zaključka da nedostaje manifestacija ovoga tipa, naročito tokom letnjeg perioda.

Šta dalje?

Kako se pokazalo u praksi, ovakve manifestacije su naprosto neophodne deci ali i njihovim roditeljima. U ubrzanom, savremenom životu, više se nema dovoljno vremena za decu, pa su ovakve i slične akcije od izuzetnog značaja za njihov pravilan rast i razvoj, ali i usmerenje ka pravim vrednostima.

Upravo zbog toga, Discover Serbia sa svojim partnerima i saradnicima će da se potrudi i u dolazećem period pripremi slične akcije, za koje smo sigurni da će da budu na još višem nivou, sa još većim brojem učesnika nego što smo ih imali ove godine.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Discover Serbia koristi kolačiće kako bi ti obezbedio najbolje korisničko iskustvo. Saznaj više.