“Dan za Ciciban” 16.08.2022.

Akcija “Dan za Ciciban” je osmišljena da reši ekološke probleme u okolini vrtića i na taj način deci vrtića pomognemo da spoznaju neki lepši svet.

Svedoci smo urbanog života u kome najmanje vremena posvećujemo onima kojima je pažnja najpotrebnija, a to su deca. Pitamo se zašto svest o očuvanju životne sredine u našoj zemlji nije ni približno nivou zemalja Evropske Unije, a ne vidimo da su ekološke edukativne radionice uglavnom usmerene ka odraslima na koje se ne može mnogo uticati, a da nam deca ostaju nedovoljno edukovana.

Nije lako objasniti detetu koje ide u vrtić oko koga su parkovi puni smeća da treba da vodi računa o životnoj sredini. Ovoj deci koja svakodnevno gledaju ovakve prizore ova slika vremenom postaje normalna što je jedan od najvećih problema u pogledu podizanja ekološke svesti.

Ovim problemom su najviše pogođena deca koja žive u intenzivnim urbanim sredinama.

Ovaj problem smo detektovali u Vrtiću Ciciban na Dušanovcu u Beogradu. Stupili smo u kontakt sa poslovodstvom vrtića i oni su potvrdili naša zapažanja s tim što su nam objasnili da je problem još veći nego što izgleda.

Deca vrtića ne samo što borave u vrtiću okruženi zelenim površinama punim smeća već u okviru vrtića nemaju drveće koje bi im pravilo hlad. Radi se o vrtiću velike predškolske ustanove koja ovo smatra sitnim problemima, koji retko kada stižu na red od nagomilanih tekućih problema. Ljudi iz vrtića su zamolili da im pomognemo jer oni nemaju budžet za sadnice a nemaju u svojim redovima stručnjake iz oblasti ekologije.

 

Program akcije:

Okupljanje učesnika ispred vrtića u 17h.

Naš tim će ručno iskopati velike rupe za sadnju 10 osmogodišnjih sadnica (rupa duboka 1 metar).

U iskopane rupe deca će uz stručnu pomoć inženjera šumarsta posaditi stabla koja će im praviti hlad.

Nakon sadnje nastavljamo akciju čišćenjem parka. Za ovaj deo akcije idealno bi bilo da imamo oko 30 volontera koji bi očistitli park za tri do četiri radna sata.

Za to vreme inžinjeri šumarstva će deci podeliti po jednu sadnicu crnog bora sa zemljom u biorazgradivoj kutijici i objasniće im na koji način mogu da posade sadnicu ispred svoje zgrade, u svom dvorištu ili na svojoj terasi.

cena po osobi

REALIZOVAĆE SE

U cenu je uključeno

U cenu NIJE uključeno

OSTALI

PAKETI

Pogledajte ostale pakete iz iste kategorije

Svesni smo da moderni život nije isto što i kvalitetan, zdrav život. Živi se brzo, tehnologija napreduje, hrana se više ne uzgaja na prirodnoj, nezagađenoj zemlji već se koriste brojna đubriva i pesticidi. Svaki čovek ima odgovornost da vodi računa o tome kako utiče na svoju okolinu, stoga je jako važno obrazovanje, informisanje i jačanje svesti o svim negativnim uticajima na životnu sredinu ali i koje su metode kojima možemo smanjiti zagađenje na globalnom nivou.

cena po osobi

REALIZOVAĆE SE

U postkovid vremenu traži se što više sadržaja koji relaksiraju i opuštaju ljude pa smo svedoci velikog broja koncerata i manifestacija. Međutim u ovom vremenu se najmanje obraća pažnja na decu pa su događaji za mališane svedeni na minimum. Smatramo da su deca u ovom stresnom vremenu pretrpela i najveće pritiske pa smo odlučili da organizujemo manifestaciju za njih.

cena po osobi

REALIZOVAĆE SE

Španskih boraca 36a, 11000 Beograd
info@discoverserbia.rs

Online upit za: “Dan za Ciciban” 16.08.2022.