Beogradski šumski welness

Vladimir Pavlović

Vladimir Pavlović

Osnivač Discovera

Šumski velnes

Kao što smo to već najavili i obećali, tokom leta i jeseni smo se ozbiljno pozabavili ovom tematikom i sa više aktera, uz svesrdnu podršku SEKRETARIJATA ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE – GRADA BEOGRADA, realizovali smo zacrtano. Inicijativa za unapređenje i održavanje zdravlja, ali i otvaranje jednog potpuno novog poglavlja u turističkoj ponudi naše prestonice, potekla je od udruženja  Beo Eko Parka, uz podršku Medical SPA Asocijacije Srbije i udruženja Discover Serbia.

Beograd nudi izuzetne lokacije za Šumski velness

Šumski velnes
Predavanje na Košutnjaku, Beograd

Pozicija Beograda, njegovo prirodno okruženje i prorodna bogatstva, idealna su lokacija za razvoj Šumske medicine i velnesa.

Za početak, podsetimo – u najkraćim crtama – šta je Šumska medicina i koje su njene dobrobiti. Ova grana medicine, nastala u Japanu, pokazala je i dokazala da je spoj čoveka i prirode, tačnije njene vibracije (takozvana Šumanova frekvenca) idealna za održavanje zdravlja i ispravljanje „grešaka“ u organizmu do kojih je došlo nezdravim načinom života, punog stresa, nezdrave ishrane, udisanja štetnih materija iz vazduha i drugo.

Naravno, Šumska medicina nije medikament, ali je najsavršeniji mogući „suplement“ za povratak prirodi i životu koji je čoveku prvobitno namenjen.

Gde smo bili i šta smo radili?

Šumska medicina
Jedan od predavača bio je i čuveni Amo Cliford

Formiranje staza Šumske medicine na teritoriji Beograda bio je jedan od ciljeva za ovu 2022. godinu. Rečeno, učinjeno. U periodu od 15. aprila, pa sve do 15. novembra, učesnici ove slobodno možemo da kažemo „zdravstvene manifestacije“ oformili su i označili pet staza, u pet beogradskih šuma.

Naravno, svaka od tih staza je ispitana, proverena i obeležena, a njima su se prošetali prvi polaznici Šumskog velnesa, koji je bilo u zaista velikom broju. Čak i više nego što smo na samom startu očekivali. A to samo govori o značaju akcije i potrebe stanovnika ne samo Beograda za ovakvim stazama i načinu da se čovek ponovo sjedini sa prirodom.

Beogradske staze za Šumski velnes:

Zvezdarska šuma je park prirode površine oko 145 hektara. Na jednoj od najviših tačaka Beograda nalazi se mešovita šuma, koja ako bi se spojila na jedno mesto, zauzela bi više od 21 hektara! To je uređena površina koja predstavlja izuzetno značajan ekosistem grada. Bogatstvo šume doprinosi unapređenju životne sredine, a kako se nalazi u samom srcu Beograda, predstavlja savršenu lokaciju za odmor i relaksaciju – čak i na dnevnom nivou.

Bajfordova šuma je sledeća lokacija, koja se nalazi na Banjici, opština Voždovac. Njena površina je 41 hektar, i predstavlja zaštićeni spomenik prirode treće kategorije. Ne možemo reći da je manje kvalitetna lokacija za Šumski velnes, ali je svakako manja. Bogatstvo flore je vredno pažnje, a svako ko ima potrebu da se vrati prirodi, na ovoj lokaciji može da pronađe sve što mu je potrebno.

Čuvena Ada Ciganlija je naširoko poznato poluostrvo na reci Savi i jedno od glavnih kupališta Beograđana, ali i posetilaca našeg Glavnog grada. Pozicija ove lokacije uslovljava da je šuma na Adi Ciganliji okružena vodom, pa staze za Šumski velnes time dodatno dobijaju na značaju. Ovo je, ujedno, idealna lokacija za dalji razvoj turizma, a za to već postoji adekvatna infrastruktura.

Ko još ne zna za Košutnjak? Stecište pasioniranih ljubitelja prirode, istorije, turističke ponude, čistog vazduha, ski staza i neprocenjivog pogleda na grad, odavno je okarakterisan kao gradsko izletište. Park-šuma površine 330 hektara nalazi se na nadmorskoj visini od 250 metara i u celosti je isprepletana mnogobrojnim stazama za šetnju i laki džoging. U neka stara vremena, te staze su nazivane i tri- staze.

Na kraju, kao peta destinacija označen je spomen park Šumice. Ovaj park se prostire na površini od 0,64 hektara, i najmanji je od svih preporučenih (bar u ovoj fazi). Ipak, uprkos maloj površini, Šumice nude specifičan doživljaj i kontakt sa prirodom. Glavna atrakcija ove lokacije su veverice, dovoljno pitome da se „druže“ sa posetiocima. Ova lokacija je nedavno rekonstruisana, bogata je rastinjem ali i trim-stazama.

Stručni nadzor specijalista za Šumski velnes

Gorana Isailović
Profesor Doktor Gorana Isailović – stručni predavač o Šumskoj medicini

Jedna od najistaknutijih ličnosti u oblasti Šumske medicine i velnesa na ovim prostorima je Primarijus profesor doktorka Gorana Isailović. Pod njenim budnim okom su se odvijale sve planirane akcije.

Kupanje u šumskom vazduhu, direktan kontakt sa drvećem i podlogom (zemljom) kao i mnoge druge aktivnosti u prirodi, u velikoj meri doprinose očuvanju zdravlja i ozdravljenju već načetog organizma čoveka. Profesorka Isailović je uvek bila tu da akterima ovih manifestacija pruži potrebne informacije i da uputstva za dalje ponašanje u prirodi. Posle toga, svaki polaznik je u mogućnosti da samostalno održava kontakt sa prirodom i – što je najvažnije – izbegne sve negativne posledice svakodnevnog života.

Ciljevi projekta

Šumska medicina
Šumski velnes ima izuzetne turističke potencijale ne samo za Beograd

Trenutno većina prestonica u okruženju daju sve od sebe da se ugledaju na Beograd i ponude Šumski velnes svom građanstvu i turistima. Upravo zbog toga, ali ne na prvom mestu, moramo da se potrudimo i u najkraćem mogućem roku ostvarimo sve zacrtane ciljeve kako bismo bili regionalni lider i primer ostalim gradovima.

Kako u proteklom periodu nije bilo akcija ovog tipa, potrudili smo se da takvu situaciju izmenimo, damo doprinos edukaciji svih stanovnika naše prirodom bogate države i jačanju svesti o značaju prirode i redovnom boravku u njoj.

Ove godine je promovisano pet lokacija u Beogradu. U planu je da se, čim to vremenske prilike budu dozvolile, nastavi sa akcijama, afirmacijom i oformljavanju Šumskih staza ne samo u Beogradu, već i šire.

Sve zajedno, ne doprinosi samo Šumskoj medicini, već će da ima uticaj na razvoj turističkih potencijala i dodatnih prihoda na koje dosad nismo računali.

Više o šumskom velnesu možete da pogledate na podkastu u kome na tu temu govore profesorka Isailović, i diplomirani inženjer šumarstva Vladimir Pavlović:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Discover Serbia koristi kolačiće kako bi ti obezbedio najbolje korisničko iskustvo. Saznaj više.